Budapesti utcanévblog

Utcák, terek

Kitekintő: ilyenek a londoni utcanévtáblák

2016. március 22. - Rátonyi G. Tamás

Egy hosszú hétvégére Londonba utaztunk a párommal - részemről életemben először jártam ott, tehát nem vagyok szakértője a városnak. Különösebb koncepció nélkül fotóztam néhány utcanévtáblát, hogy bemutathassam Nektek ezeket. Hazaérve a poszt írása közben persze már rábukkantam érdekességekre is, amiket elmulasztottam a helyszínen lecsekkolni, de legalább marad valami legközelebbre is...

Londoni utcanévtáblából többféle létezik (akárcsak nálunk), de van azért szabványos is (akárcsak nálunk). Adattartalmuk is egységesnek tűnk (mint nálunk, az antik darabokat pedig nagy becsben tartják (nálunk nem).

utcanevtabla_london_208_800.JPG
Tipikus londoni utcatábla (egyébként ebben az utcában laktunk :)

Az utcatáblák jóval nagyobbak az itthon megszokottnál, ezáltal az utcanevek is jobban olvashatók. Sok helyen észrevettem, hogy annyira magasra rakták ki ezeket, hogy gyalogosan alig lehet észrevenni. Talán azért, hogy az emeletes buszokról is láthatók legyenek? Nem találtam választ erre, és nem is mondanám egységesnek a táblák elhelyezését, mindenesetre néhol feltűnő volt mennyire magasra helyezték némelyiket.

A táblákon házszámszakasz-jelölés nagyon ritkán szerepelt, ebből a szempontból a budapesti utcatáblák sokkal felhasználóbarátabbak. A házszámozás egyébként is közel járt a megfejthetetlenhez: egyes utcák a budapestihez hasonlóan páros és páratlan számozású oldallal rendelkeztek, míg más - nem is feltétlenül kicsi - közterületeken folyamatos volt a számozás.

 utcanevtabla_london_212_800.JPGEgy kivétel: házszámozási szakaszjelzés utcatáblán (egyetlen ilyet láttunk)

A városrész megnevezése és/vagy címere mindig rajta van a táblákon, és ami érdekes, hogy az utca irányítószámának eleje is szerepel. Ez utóbbit mindjárt megmagyarázom: London 32 kerületből, és a különleges előjogokkal bíró City of Londonból áll. Többféle megközelítésben lehet Londont részekre osztani, a 33 kerület csak az egyik lehetőség, az irányítószámok egy másfajta megközelítésre adnak lehetőséget. Körülbelül olyan felosztást követnek, mint nálunk Budapesten az Észak-Pest, Dél-Buda stb. A londoni irányítószámok kezdő betűjelei a következőt jelentik:

E - East London, EC - East Central London, N - North London, NW - Northwest London, SE - Southeast London, SW - Southwest London, W - West London, WC - West Central London.

Többször is előfordult, hogy amikor egy-egy utca, vagy hely felől érdeklődtünk, visszakérdeztek: mi az irányítószáma? London hatalmas város (a Wikipédia adatai szerint területe háromszorosa, lakossága cirka ötszöröse Budapestének), a fenti jelzések tényleg eligazítanak, hogy merre van a hely, amit keresünk. Ezért van tehát jelentősége annak, hogy az irányítószámok eleje felkerült az utcanévtáblákra. A londoni irányítószámokról itt olvashatsz egy rövid írást.

utcanevtabla_london_224_800.jpgIllusztráció a rejtélyes házszámozáshoz: egy nem is kicsi utca páros-páratlan számú bejárata

Találtam egy utcanévtáblákat gyártó vállalkozást, melynek honlapján fellelhetők a leggyakrabban előforduló táblatípusok - nagyjából mi is ilyenekkel találkoztunk. Egyébként az önkormányzatok honlapjain általában van egy külön szekció az utcanévtáblákra vonatkozó hibák bejelentésére.

Találtam egy jópofa blogbejegyzést London legrégebbi utcanévtábláiról. Akkoriban még időtállóbb anyagokkal dolgoztak, és feltüntették a tábla elkészítésének az évét is. Gyanúm szerint azonban az évszám nem feltétlenül az utcanévtáblára vonatkozott, hanem arra az épületre, amelyikre - annak felépültét követően - kihelyezték.

smiths-square-painted-sign-1726.jpg
A Shith's Square 1726-ban kihelyezett utcanévtáblája (forrás: Christine jártamban-keltemben blogja)

 De létezik még ennél régebbi utcanévtábla is, a Tavistock Streetet a XVII. században még York Streetnek hívták, amiről egy ottmaradt 1636-os dátummal jelölt tábla tanúskodik. Egyébként alighanem azért ez a legrégebbi és legbecsesebb tábla, mert London négyötödét 1666-ban egy három napon át tartó tűzvész megsemmisítette - csoda, hogy ez a tábla megmaradt.

Összességében elmondható, hogy a londoni utcanévtáblák jobban észlelhetők, mint a budapestiek, könnyebb leolvasni a közterületneveket, azonban adattartalmuk szerényebb (hiányzó házszámok), és más logikát követnek, mint mifelénk (irányítószám-jelölés). A táblák ugyanakkor inkább praktikusak, mint régiesek, nem nagyon találtunk hangulatos táblákat - bár mint írtam mindössze két napunk volt rengeteg egyéb programmal, tehát az itt felvázolt kép bizonyára messze nem teljes...

 utcanevtabla_london_223_800.jpgAz egyetlen kicsit hangulatosabb utcanévtábla, amire rábukkantunk

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakterek.blog.hu/api/trackback/id/tr98492078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2016.03.22. 21:58:44

Ilyen kitekintők jöhetnének még :-)

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2016.03.22. 23:27:03

@retek: Nem vagyok egy világutazó, de ígérem, ha megyek valahova, lesz kitekintő! Kösz a visszajelzést :)

micsoda? 2016.03.23. 11:01:35

Valóban London egyik érdekessége az utcatáblák, és a számozás. A házszámok sem követik úgy egymást mint ahogy itt megszoktuk. Na és a gyönyörű réztáblák a kapu alatt, tényleg mint J.Cronin regényében. Vagy 30 éve jártam turistaként Londonban többször is, az is kevés volt.
süti beállítások módosítása