Budapesti utcanévblog

Utcák, terek

Kitekintő: ilyenek az egri utcanévtáblák

2016. október 22. - Rátonyi Gábor Tamás

Nemrég olvashattatok London utcanévtábláiról, most nem kell olyan messze utaznunk, csak ide a Heves megyei Egerbe. A történelmi város hétköznapi utcanévtáblái mellett egy-két egyedi darabot is bemutatok.

Egerben elvileg kétféle utcanévtábla létezik, egy kül- és egy belvárosi típus. Erről tavaly hoztak rendeletet, mérnöki precizitással meghatározva a táblák anyagát, méretét, betűtípusát. A belvárosi táblák igényesebbek,  díszkeretük is van, mint az alanti képen is látható. (Az igényesség még akkor is igaz egyébként, ha Markhot nevét utcanévként rövid o-val kellene írni, és az ékezet is az ellenkező oldalra dőlhetne).

eger_utcanevtabla_markhot.jpg
Eger, Markhot Ferenc utca - a belvárosi utcanévtáblák ehhez hasonlóak, legfeljebb az utca nevét írják helyesebben

A külvárosi táblák egyszerűbbek. A belső és a külső városrészek tábláin egyaránt csak a közterület és a városrész neve olvasható, házszámszakaszok nem. Apropó külváros: egyes városrészek nevében szerepel a hóstya szó. A Nyelv és Tudomány portál magyarázata szerint ez a kifejezés a szlovák nyelvből került át hozzánk és külvárost jelent. De más szómagyarázatokat is hoz az oldal, ha szót német eredetűnek tekintjük, akkor felsőváros jelentéssel bír.

eger_utcanevtabla_teveszto.jpg
Eger, Tévesztő köz (találó utcanév, jól eltévedtünk, amikor kerestük). A hóstya jelentését lásd fentebb.

Találtunk egy olyan házszámtáblát, ahol kerület is szerepelt, bár ennek annyira nem leltem a magyarázatát, hogy felmerült a gyanúm: valamelyik másik város azonos nevű és házszámú házából hozták szuvenírként. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy kivétel nélkül minden városban, és a nagyobb falvakban is találhatók ilyen közigazgatási egységek: a választókerületek. Azonban a kerületeknek - Budapestet leszámítva - a választási időszakokon kívül semmi jelentőségük nincs, hiszen nincs semmilyen önigazgatásuk, legfeljebb az iskolák, orvosi rendelők stb. körzeteinek kialakításakor veszik figyelembe (már ha). Hogy Egerben mi a helyzet, nem jöttem rá, semmi nyomát nem találtam a kerületesdinek.

eger_utcanevtabla_hazszamtabla.jpgHázszámtábla kerületjelzéssel Egerben - van bármi jelentősége a kerületeknek?

Találtunk viszont néhány egyedi utcanévtáblát. Kezdem egy házszámtáblával, ami egy viszonylag új építésű lakóház egyik falát fedi, és valójában egy műalkotás. Sajnos sem a felállítás, sem az alkotó adatait nem sikerült kiderítenem, noha a Köztérkép oldalán is fent van. Megkerestem az egri városszépítőket, akik ugyan alaposan utánajártak, az önkormányzaton kívül a lakókat is kikérdezték, de nem jutottak eredményre: a Szent János utca 6. számú ház művészi számtáblájának alkotója ismeretlen maradt.

eger_szent_janos_6_a_800.jpg
A egri Szent János utca 6. "házszámtáblája". Ha ügyesen nézzük a térplasztikát, kiolvasható belőle az utca neve és a házszám is. Ki tudja ki készítette és mikor? (Azt, hogy milyen eszméletlen rondára lett tagelve, most hagyjuk - a társasháznak kellene gondját viselnie, de nem sokat törődnek vele)

Van egy-két márványtábla is, történetüket sajnos homály fedi, pedig különösen érdekes lehet a Csiky Sándor utcza - így, cz-vel. Hogy ez most egy annyira régi utcanévtábla, hogy abból a korból ered, amikor még cz-ztek, vagy valami újkori replika, végül sajnos nem derült ki, pedig egy pársoros tájékoztató elfért volna mellette, hogy a magunkfajta érdeklődő is kapjon némi információt.

eger_utcanevtabla_csiky.jpg
Csiky Sándor utczai márványtábla. Vajon mennyire régi a tábla?

Végül egy művészi utcanévtáblát mutatok be, amiben persze nem is a tábla az érdekes, hanem a mögötte rejlő közösség. Az I. István király utca 44 évvel ezelőtt kapta a nevét, és amikor negyven esztendős lett az utca, az ott lakók megemlékeztek erről. Azóta minden évben utcanapot (utcabált) szerveznek. Idén a szintén az utcában lakó H. Tóth László keramikus készített egy utcatáblát, amit az utcanapon avattak fel.

2892792_istvannap14.jpg
Az I. István király utca kerámia táblája Egerben - (forrás: HEOL.hu, fotó: Huszár Márk)

Feltétlenül meg kell említenem, hogy az egriek feltették az internetre utcaneveik történetét, magyarázatát. Bizonyára nem példa nélküli a közlés, de még sok település - különösen Budapest - esetében várat magára hasonló weboldal létrehozása.

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakterek.blog.hu/api/trackback/id/tr411687629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása