Budapesti utcanévblog

Utcák, terek

Új utcanevek Angyalföldön: Edisonnak már a harmadik utcája lehet Budapesten

2017. február 09. - Rátonyi G. Tamás

Három közterület elnevezését határozta el a XIII. kerület, a fővároshoz azonban csak egyet terjesztettek be, a másik kettő egyelőre a levegőben lóg. Vizsgáljuk meg az utcaneveket! A két függőben lévő közül szerintem az egyik nagyon jó ötlet, a másik nagyon rossz, a megvalósult új utcanéven töprengeni pedig pedig már veszett fejsze nyele...

A három utcanév: Dagálysétány utca, Edison tér és Tripolisz tér. A Dagálysétány utcát a fővárosi közgyűlés már megszavazta, ez tehát létező utcanév. A közterület a Turbina utca folytatásában kialakuló, a Dagály strandig vezető sétány lesz. Ennek - ahogy egy angyalföldi képviselő is észrevételezte - praktikusabb lenne a Dagály sétány név, azonban azonos előtagú utcanév nem szerepelhet egy kerületen belül, és mivel a kialakítandó sétánnyal párhuzamosan halad a Dagály utca, ezért ez a szó (a Dagály) önállóan már nem szerepelhet más utca nevében. Maga a Dagály utca elnevezés egyébként igen régi, 1897-ben született, amikor még sem Árpád híd, sem lakótelepek nem voltak a környéken. Sőt, a Dagály fürdő is csak 1948-ban nyílt meg, és bár eredetileg Szabadság Strandfürdőnek hívták, az utca alapján mindenki csak Dagálynak mondta, s utóbb ez is lett a hivatalos neve is.

13_dagaly_szabadsag.jpgA strand épülete Szabadság, majd Dagály felirattal - az utcanév ragadt a strandra (forrás: BFL-Fortepan / Prusinszki István)

A Turbina utca névtörténete is érdekes, eredetileg Csáklya utca volt, majd 1938-ban Láng László (1837-1914) nevét vette fel, aki a Láng Gépgyár alapítója volt (a gyár a Váci út és a Turbina/Láng László utcák sarkán állt). 1953-ban vették el Láng nevét, és lett az utcából Turbina - ami szintén nem rossz választás, hiszen utal az utca gyáripari jellegére. Visszatérve a Dagályra: nem biztos, hogy érdemes egy ilyen közismert, régi elnevezést ismételgetni, különösen akkor, ha egy saroknyira ott az azonos nevű utca. Adta volna magát a (Ördögmalom időközben egy olvasóm jelezte, hogy az Ördögmalomról már neveztek el utcát) közeli Erdőtelek sétánynévnek, és akkor fennmarad egy történelmi elnevezés is. De lehetett volna Láng sétány is, ami szerintem kifejezetten jóhangzású, egyedi név, utal a történeti múltra, és tiszteleg a gépgyár alapítója előtt. Kár, hogy nem így történt.

13_tripolisz.jpgAngyalföldi térképrészlet 1937-ből, pirossal aláhúzva a Tripolisz (forrás: Mapire.eu)

A másik közterületnév a Tripolisz tér, amit ugyan még nem szavaztak meg a fővárosnál, de lelkesen üdvözölném a megszületését. Az ötlet a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesületének képviseletében Maixner Attila révén került a testület elé. A Tripolisz a XIII. kerület híres-hírhedt nyomortelepe volt, a Gyöngyösi utca két oldalán, és a környező utcákban terült el. 1911-12-ben épült Bárczy István akkori főpolgármester kislakásépítési programjának részeként, hivatalos neve az volt, hogy "Palotai úti kislakásos telep", de már húsz évvel később "Tripolisz munkás-telep" néven került a térképekre (lásd fent). Umbrai Laura, a Bárczy-építkezéseket összesítő cikke (FONS 2006/2) szerint 350 egyszobás lakásba költözhettek be a szerény egzisztenciák, zömében munkások. Tripoliszhoz számos legenda kötődik, a Tűzvonalban című filmsorozatban szereplő Mosoly (korábban: Agyag) utcai rendőrőrsöt is azért nyitották, hogy kordában tartsák az itt élőket, bár egy itt felcserepedő volt kollégám szerint a rendőrök nemigen mertek bejönni a telepre. A telep egy helyi kocsmáról és a világpolitika akkori állásáról kapta állítólag a nevét (Tripolisz egy volt török, ma líbiai város). 1977-ben bontották le, a lakókat Békásmegyerre, Újpestre, Újpalotára költöztették, ahol vagy gyökeret eresztettek, vagy nem. Ha úgy tetszik, a Tripolisz volt Angyalföld Mária Valéria telepe. Bár nem volt jóhírű környék, nagyon is hozzátartozik Angyalföld és tágabban a főváros történetéhez, megérdemli, hogy utcanévként is megörökítsék. A tér egyébként a már említett Mosoly utca egyik szakaszából alakulna ki.

13_edison_ter.jpgA paraván mögött lenne az Edison tér (forrás: XIII. kerületi hírek)

Az Edison tér a Váci út 117-119 mögött, a Bence és Föveny utcák kereszteződésénél lenne, amolyan új közterületként. Az előterjesztés szerint a General Electric itt bérel irodákat, a vállalatot pedig 1890-ben Thomas Alva Edison (1847-1931) alapította az Amerikai Egyesült Államokban. Csakhogy Edisonról már 1935-ben elneveztek utcát és közt a szomszédos XIV. kerületben, melyek ma is élő közterületnevek. Körülbelül a századfordulótól elég nagy kultusza volt Edisonnak idehaza is, 1911-ben például Budapestre is ellátogatott. Az újságok rendszeresen hírt adtak ügyeiről, megírták például, hogy levelezésbe bocsátkozott egy magyar kislánnyal. Amolyan tudós-sztár féle volt, s amikor 1931-ben elhunyt, kézenfekvő volt, hogy utcát nevezzenek el róla. Mivel Zuglóban több közterületnek volt már amerikai vonatkozása (Amerikai út, Columbus utca, Mexikói út), vélhetően ezért került ide az Edison utca és Edison köz.



Az Edison iránti tisztelet mellett ugyanakkor nagyon erőltetettnek tartom, hogy egy irodát bérlő vállalat alapítójáról teret neveznek el. Mi van, ha a vállalat másutt bérel majd irodát? Viszik a teret? Vagy azt otthagyják és az elnevezése ottmarad minden kötődés nélkül? De engem jobban zavar, hogy bármennyit is tett Edison a világért, valóban szükséges Budapesten egy harmadik közterületet is elnevezni róla? Kettő nem elég? És pont abban a XIII. kerületben, amelyben szinte minden lebontott gyár helyén épült új irodaház falára az önkormányzat emléktáblákat helyezett el, rajta egy-egy rövid ipartörténeti visszaemlékezéssel. Számos helyi vonatkozású vállalatalapító, a magyar iparfejlesztés területén jelentős személyiség neve eszébe juthatott volna a képviselőtestületnek. Az a bizonyos fővárosi rendelet, amely miatt a Dagály sétány helyett Dagálysétány utcát alkottak Angyalföldön, azt is írja, hogy "A közterületnév megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre". Remélem újragondolja a képviselőtestület ezt a döntését.

A XIII. kerületi önkormányzat honlapján a helyi döntést követően már hírt adtak az új elnevezésekről . A fővároshoz azonban csak a Dagálysétány utca elnevezést nyújtották be, és azt is szavazta meg a közgyűlés. Az Edison tér és a Tripolisz tér elnevezések a kerület jegyzőjének tájékoztatása szerint az ingatlan-nyilvántartási dokumentumok jogerőre emelkedése miatt később kerülnek a főváros elé. Remélem, az Edison tér kapcsán még alszik rá egyet a kerületi képviselőtestület.

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakterek.blog.hu/api/trackback/id/tr9112237020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2017.02.09. 22:05:40

"azonos előtagú utcanév nem szerepelhet egy kerületen belül"
Akkor hogy lehet egy csomó azonos nevű utca-tér vagy utca-köz páros nemhogy egy kerületen belül, hanem általában közvetlenül érintkezve?

Schlemmer Curtis Attila 2017.02.09. 22:07:22

Kedves Szerző!

Egy apró érdekesség szúrt szemet, mely kevésbé Angyalfölddel, mind inkább az utcanév adási szabályokkal kapcsolatos. Az első bekezdésben szerepel, hogy "azonos előtagú utcanév nem szerepelhet egy kerületen belül". Nem kívánom vitatni az állítás igazságát, mert ebben a témában úgymond felkészületelen vagyok, viszont létezik fővárosi példa egyazon kerületben kétszer használt előtagra.
Budapest III. került, Csillaghegy városrészének déli határán a Szentendrei út-Rákóczi utca kereszteződésétől indul keletnek a Czetz János köz, mely 350 méter után torkollik az Attila utcába. Ebbe a közbe csatlakozik be T kereszteződéssel, nagyjából félúton a Czetz János utca.
Ezt csak amolyan érdekesség gyanánt gondoltam hozzáfűzni a témához.

Üdv,
Schlemmer Curtis

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2017.02.10. 01:13:22

@bm613: @Schlemmer Curtis Attila: Igen, nem írtam körül rendesen a szabályt, jogos az észrevétel. A köz az egyetlen kivétel, ahol lehet azonos előtag, feltéve, ha a köz abból a közterületből nyílik, amelyik a névrokona. Tehát valóban , a Czecz János köz is jó, mert az azonos nevű utcából nyílik, de a többi is így rendben van.

cardiobascuralis 2017.02.10. 04:28:32

"azonos előtagú utcanév nem szerepelhet egy kerületen belül"
Akkor vajon hogy a lófaszba torkollik a Révai utcába a Révai köz? Vagy a törvény a Belvárosra nem érvényes?

cardiobascuralis 2017.02.10. 04:29:30

Ja, meg a Klauzál térbe a Klauzál utca.
És kis gondolkodással biztos találnék még párat.

cardiobascuralis 2017.02.10. 04:40:44

"nagyon erőltetettnek tartom, hogy egy irodát bérlő vállalat alapítójáról teret neveznek el. Mi van, ha a vállalat másutt bérel majd irodát?"
Nem irodát bérel, baszd meg, ott van gyár, ami Egyesült Izzó meg Tungsram néven futott korábban.

@Utcabolond:
Akkor hogy is van ez a Klauzál térrel meg a Klauzál utcával, ha csak a köz lehet az egyetlen?
Vagy a Golgota út-Golgota tér? Kálvária utca - Kálvária tér?

Hörömpő cirkusz világszám 2017.02.10. 06:11:07

@cardiobascuralis: Nincs ott egy darab gyár se. A Tungsram Újpesten van. Igaz, hogy az is Váci út, de ezt benézted.

Csokis2 2017.02.10. 08:01:59

Ennek az út-utca-köz dolognak az a lényege, hogy újat nem lehet így elnevezni. Változtatási kötelezettség azért nincs.

masada 2017.02.10. 08:29:48

Gondolom a Láng mübek idejében is azon vitatkoztak, vajon miért kellene elnevezni egy közterületet róluk...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.02.10. 09:02:31

Egykor volt nyomortlepről elnevezni egy fejlődőnek szánt negyedben fekvő teret szerintem elég visszás lenne. És a Láng sétány is elég katasztrófsfilm cím hangulatú. Mi lenne, ha az úszósporttal kapcsolatos neve lenne. Nem személynév, hanem valmifajta szakkifejezés, zsargon.

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2017.02.10. 10:40:09

@cardiobascuralis: Am elyik hozzászólás alá odaírtad a Tiédet, ott a válasz. Köz lehet.

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2017.02.10. 10:45:33

@cardiobascuralis: Hát, ott aztán semmiféle Egyesült Izzó/Tungsram nem volt soha, a posztban szereplő fényképen is látszik, hogy egy vadiúj irodaház van, ami még csak nem is székháza a GE-nek, hanem irodabérlőként van ott. Korábban az Elzett gyár volt a helyén. Ellenben a trágársággal megerősített határozottságot, a korlátoltság kultuszát nagyon nem kedvelem.

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2017.02.10. 10:53:31

@városjáró: Ez történelem része, ugyanúgy, ahogy a Mária Valéria tér a József Attilán. Helye van.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.02.10. 16:07:29

@Utcabolond: A várostörténetben természetesen. Akár még emléktáblát is kaphat.. De én továbbra is úgy látom, hogy egy pejoratív, rossz emlékű elnevezést nem kellene feléleszteni többé. A (Mária)Valéria tér is egy képviselői erőlködésből ered. De legalább az előnevet elhagyták - így kapott valamiféle általánosságot. De a Tripoliszból mit hagynánk el? A Tri-t? :)))
De hát nem én döntök. Nem is ott élek. Úgyhogy legyen ez a helybéliek gondja.
süti beállítások módosítása