Budapesti utcanévblog

Utcák, terek

Valaki szóljon a fővárosi képviselőknek, hogy van már Budapesten Ankara utca

2016. április 25. - Rátonyi G. Tamás

A rendszerváltáskor a fővárosi képviselők bölcsen úgy döntöttek, hogy Budapesten új utcanevet csak akkor lehet adni, ha abból nincs a fővárosban egy sem. Később ezt a passzust törölték, most ismét lehetnek többes utcanevek Budapesten. Ennek egyik példája lehet az Ankara utca, ami ugyan van már Újpesten, de az április 27-én tartandó közgyűlési előterjesztés szerint lesz egy a II. kerületben is.

2013-ban Ankarában Budapest utcát (Budapeşte Caddesi) avattak Tarlós István jelenlétében, ezt a gesztust akarja viszonozni a főváros azzal, hogy a II. kerületi Rómer Flóris utca egy szakaszát Ankara utcára változtatják. Eredetileg a Tövis utcát javasolta a főváros, a kerület azonban az Üstökös utcát ajánlotta Ankara utcának. A főváros márciusi közgyűlése végül nem tárgyalta az előterjesztést, áprilisban pedig annyiban módosították azt, hogy egy másik utcából akarnak Ankarát csinálni - miközben az már van Budapesten.

02_ankara_tarlos.jpg
Tarlós Ankarában, kezében a Budapeşte Caddesi utcanévtáblája (forrás: Ankara Metropolitan Municipality)

A most átkeresztelni javasolt közterület valójában nem más, mint a Margit utca és Margit körút kereszteződésében kezdődő szerpentin egy szakasza. Ezt eddig Rómer Flóris utcának hívták ugyanúgy, mint a szerpentin mellett húzódó utcát. Bár a szerpentin mellett egy fia épület nincs, vagyis házszám sem fog esni a II. kerületi Ankara utcára, mégsem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy Budapesten van már ilyen nevű utca, a mai IV. kerület Újpest városrészében, közel Istvántelekhez. (Hogy ne legyen félreértés: a Rómer Flóris utcának azon része, ahova házak is esnek, megőrizné régi nevét, csak a szerpentin elnevezése változna meg).

Tulajdonképpen alapvetően nem rossz gondolat egy fizikailag különálló utcaszakasz nevét is elkülöníteni Az a tény azonban, hogy 2016-ig ugyanúgy hívták a szerpentint meg az utcát, és ez nem okozott kavarodást, felveti, hogy az utcanevek alapvető funkciója, a megtalálhatóság tényleg annyira sérült-e, hogy a fennálló helyzeten változtatni kell. Az eredeti felvetés egyébként az volt, hogy a főváros azon részéről nevezzenek el Ankara utcát, amelyikben vannak török emlékek - itt a közeli Gül baba türbéjére kell elsősorban gondolni.

02_romer_floris_ankara.jpg
A Rómer Flóris utcának most Ankara utcára keresztelni javasolt szakasza az előterjesztéshez mellékelt térképen rózsaszínnel jelölve.

1990-ben a közgyűlés úgy döntött, hogy Budapesten nem lehet olyan utcanevet adni, ami már létezik a városban. Így akartak gátat szabni annak, hogy ismét elszaporodjanak az azonos nevű közterületek. Tegyük hozzá, nagyon helyesen, hiszen Nagy-Budapest létrehozása óta állandó főfájást okoz lakóknak, hivataloknak egyaránt a rengeteg Kossuth, Zrínyi, Temető stb. utca, melyek szinte minden kerületben voltak. Évtizedekig tartó utcanévváltoztatási széria zajlott az azonos utcanevek felszámolásának égisze alatt - ennek ellenére még mindig rengeteg azonos nevű utca van Budapesten. A ma érvényes (2012-ben elfogadott) fővárosi határozat azonban már úgy fogalmaz, hogy egy kerületben nem lehet két ugyanolyan nevű utca.

A most tárgyalt előterjesztésben nem szerepel, hogy Budapesten van már Ankara utca. Az 1910-es, '30-as évek közt neveztek el európai fővárosokról utcákat az akkor még önálló Újpesten, ahol utcanévbokrot alkotnak a Madridi, Berlini, Brüsszeli, Berni Ankara stb. utcák. Kicsit olyan, mintha nem is tudott volna erről az előterjesztő, hiszen így fogalmaz: "Részben a török fél udvarias gesztusának viszonzásaként, részben a két főváros között 2015-ben létrejött testvérvárosi megállapodásnak megfelelően Ankara utcát javasolunk Budapesten elnevezni."

Rómer Flóris és Ankara: a II. kerületi Rómer Flóris utcanév 1954-ben született, előzőleg Zárda utca volt a közterület neve (korábban még más nevek is előfordultak). Rómer Flóris (1815-1889) régész volt, a hazai műemlékvédelem egyik megteremtője.
Az Újpesti utcanévlexikon szerint az Ankara utca elnevezés 1930-ban született, a többi fővárosnév pedig az 1910-es évektől szaporodott el a környéken. Konkrét információm nincs a névválasztásról, de tény: az első világháború alatt és után a központi hatalmak népeinek, városainak utcanévként való megörökítése divatos volt. Az Ankara, Berlini, Szófia utcák beleillenek ebbe a sorozatba, de a Brüsszeli, Madridi és Athéni utcák már nem.

Különösen álságos a mostani elnevezési javaslat annak tükrében, hogy 2011-ben felülről erőltetve arra való hivatkozással változtatták meg a XV. kerületben található több mint százéves Dembinszky utca nevét Wysockira, hogy Dembinszkyből több utca is van a fővárosban. Nekem úgy tűnik sem diplomáciai, sem helytörténeti indoka nincs ennek az utcaelnevezésnek. A török fél udvarias gesztusát megköszönhetjük azzal is, hogy megírjuk nekik: Budapesten 66 éve van Ankara utca, tágabban értelmezve - Újpest elővárosi státuszát beleszámítva - pedig 86 esztendeje.

facebook_kovetes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakterek.blog.hu/api/trackback/id/tr568658724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.04.26. 09:25:24

"A most átkeresztelni javasolt közterület valójában nem más, mint a Margit utca és Margit körút kereszteződésében kezdődő szerpentin egy szakasza. Ezt eddig Rómer Flóris utcának hívták ugyanúgy, mint a szerpentin mellett húzódó utcát. Bár a szerpentin mellett egy fia épület nincs, vagyis házszám sem fog esni a II. kerületi Ankara utcára"

Akkor az egésznek mi értelme?????? Adunk a szarnak egy pofont??? Jóhogy nem kreálnak egy földutat a város szélén, és azzal örömködnek a törökök előtt, hogy Ankara utca...
Ilyen ökörségekkel foglalkoznak ezek a kurva politikusok???

(Mellesleg tudtommal sima, számozott utcák is vannak Budapesten... miért nem azokat nevezik át?)

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2016.04.26. 09:34:26

@Terézágyú: Számozott utcák utcanévbokorban három helyen találhatók Budapesten, és bár korábban szó volt róla, hogy megváltoztassák, az ott lakók ragaszkodtak a megszokott nevekhez, így meghagyták ezeket. Sőt, ha jól tudom van olyan városrész, ahol a számozott utcanevek védelmet kaptak, tehát elvileg meg sem lehet változtatni azokat.

Kívülállóként biztos szokatlanok ezek, de ha az ott élőknek fontos, akkor ezt tiszteletben kell tartani (egyébként például a XXII. kerületi Baross Gábor-telepen elég régiek is ezek az utcanevek).

Tervezem, hogy írjak ezekről a különleges utcanevekről is, addig is: nem ezeknek a megváltoztatása a megoldás.

Pummogó 2016.04.26. 12:41:38

Az "Ankara utca" elnevezés itt, Közép-Európában, e jelenlegi kiélezett politikai helyzetben semmi másról nem szólna, mint hogy "beállunk a sorba" mi is, és gazsulálunk egy hatáskörén betegesen túlterjeszkedő, más államok joggyakorlatába alattomosan beavatkozó, erőszakos, népirtó diktátor mindennapos kormányzati politikájához. (Teszek rá, hogy létezik-e Ankarában Budapest utca, vagy sem.) Valószínűleg érzékelték ezt Tarlósék is, és - kiherélve a török féllel kötött megállapodást - épp ezért szándékoznak egy olyan közterületet kijelölni erre a célra, ami mellett "egy fia épület nincsen", és ennélfogva házszám sem tartozik hozzá. Mondjuk ezért a helyzetfelismerésért inkább csak dicséret illeti a Városházát. De a legbölcsebb és a legköltséghatékonyabb tényleg az a lépés volna, ha "elütnénk" az egészet azzal, hogy már létezik Újpesten egy azonos nevű közterület.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2017.01.14. 18:39:10

Egyébként ahogy a posztban is írták, azonos nevű utca csak eltérő kerületben van, innentől kezdve csak azoknak okoz problémát, akik nem veszik figyelembe, hogy Budapest kerületekre van osztva. Ennyi erővel megyén belül se lehetne ugyanaz az utcanév.

KapitányG 2017.06.10. 09:36:45

@Rátonyi Gábor Tamás: Legalább ugyanolyan régiek a rákosligeti római számos utcanevek is

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2017.06.10. 10:54:51

@KapitányG: @KapitányG: Igen, az a másik régi, bár a barossiak szerintem korábbiak (1890, a ligetiek 1900 körüliek). Egyébként voltak Mátyásföldön és Angyalföldön is, de azokat már megváltoztatgatták. Már rég formálódik egy külön poszt ezekről a számozott utcanevekről, pár hónap és megírom :)

KapitányG 2017.06.11. 06:59:33

A Baross Gábor-telep történetét nem ismerem, a wiki azt írja, hogy 1905-ben parcellázták a területet ( hu.wikipedia.org/wiki/Baross_G%C3%A1bor-telep ). Egyelőre maradjunk annyiban, hogy nagyjából egyidősek :)
Várom a beígért posztot :)
süti beállítások módosítása