Budapesti utcanévblog

Utcák, terek

2021-ig várni kell a Bud Spencer parkkal

2017. március 09. - Rátonyi G. Tamás

Bár az óbudai képviselőtestület támogatta, megszavazta, pár évig még nem lehet hivatalos a Bud Spencer park - adta hírül a Kétfarkú Kutya Párt. Az elnevezést a főváros vetette el, mondván: személyekről csak haláluk után legkorábban öt évvel lehet közterületet elnevezni. Ebben - sajnos - igazuk van.

Carlo Pedersoli színész - művésznevén Bud Spencer - a Piedone filmek rendíthetetlen pofonosztója 2016 június 27-én hunyt el. Kerek egy hónappal később a Magyar Kétfarkú Kutya Párt már meghirdette a névadó ünnepséget a III. kerületi (Kaszásdűlő) Búza - Köles - Szérűskert - Zab utcák által határolt névtelen közterülethez. Az önkormányzat Facebook oldalán először kicsit sértődötten reagált a kezdeményezésre , és már ott is jelezték, hogy csak a művész halála után öt évvel kaphat közterületi elnevezést Budapesten. Ezt követően azonban mégis támogatták az ötletet és megkérdezték a kerület lakóinak véleményét, melynek keretében interneten is lehetett szavazni.

03_bud_spencer.jpg
A Bud Spencer park megelőlegezett utcanévtáblája (forrás: MKKP)

Miután 96 százalékos támogatottságot kapott a kezdeményezés az ott lakók körében, a képviselőtestület 2016 szeptemberében ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazta a park elnevezését. Ez azonban még nem elég, közterületek elnevezésére csak a fővárosnak van joga, így a III. kerületi határozatot a felterjesztették. 2017 február 6-án azonban Bús Balázs a III. kerület polgármestere arról értesítette a pártot, hogy a Főpolgármesteri Hivatal szerint nem lehet elnevezni Bud Spencerről a parkot, mivel halála óta nem telt el öt év. A hivatal álláspontja szerint 2021-ben lehet legkorábban kezdeményezni a névadást.

Feltételezhető, hogy a kerület azzal érvelt: Bud Spencer nem a színész eredeti neve, hanem művésznév, amire nem vonatkozik az ötéves szabály. A főváros szerint azonban művésznév esetében is az eredeti szabályt kell követni, nincs kivétel. Legközelebb 2021-ben lehet próbálkozni a névadással. A főváros álláspontja ellenére azonban a Google térképe és az Openstreetmap is megmutatja hol van a park. Ezek szerint a hivatalos névadásig a Bud Spencer park is népi elnevezés lesz, ahogy hajdanán az utcanevek kialakultak.

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakterek.blog.hu/api/trackback/id/tr8012325993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása