Budapesti utcanévblog

Utcák, terek

Különleges betűjelek a Kerepesi úton

2016. május 05. - Rátonyi G. Tamás

Szerintem Budapest legunikálisabb házszám és betűjel kombói találhatók a XIV. kerületi Kerepesi út 78-as számot viselő lápcsőházain. Olyanról már biztos hallottatok, hogy valahol a, b, c, meg d betűjel van a házszám mellett, de hogy cs, meg é!?

Pedig bizony, a Kerepesi útnak ezen a szakaszán egész különleges betűjelek találhatók a házszám mellett, amik így mennek: 78/a I. lépcsőház, 78/a II. lépcsőház, 78/b, 78/c, 78/ cs, 78/d, 78/e, 78/é stb. egészen h-ig. Ezt a lakótelepet bizonyára sokan ismerik, ugyanis amikor a 2-es (piros) metró az Örs vezér tere felé igyekezve feljön a felszínre, a Pillangó utcai megálló és az Örs között ezek előtt a házak előtt halad el a Kerepesi út túloldalán.

14_kerepesi_78e.jpg
A Kerepesi 78/e és 78/é utcanévtáblája. Azért észrevehető, hogy az é betű eltérő az e-hez képest, valószínűleg a betűkészlet nem tartalmaz ékezetes karaktereket, a grafikusnak utólag kellett megalkotnia az ideillő betűt.

Mivel a Kerepesi út túloldalán nincs épület, csak a metró sínjei haladnak ott, ezért itt nem lehetett túlságosan előreszaladni a számozással, betűjelezni kellett a lépcsőházakat. A Róna utca sarkán van a 76/a, itt a betűjelek g-ig haladnak a latin (angol) ábécé betűit használva. A 78-at már valamiért magyar betűkkel is kiegészítették, még ha nem is túl következetesen: például van cs, de nincs gy, van é, de nincs á. Itt a h az utolsó betűjel. Aztán jön a 80, de az csak a-tól d-ig van jelezve, az utolsó lépcsőház már az Örs vezér tere sarkára esik.

Nincs magyarázata a jelenségnek, hiszen a 78-at is el lehetett volna jelezgetni j-ig, vagy l-ig, akkor kimaradhatott volna a lépcsőházazás (78/a/I. lh.), vagy az ékezetes, de a kettős betűzés is. Arról sincs információm, hogy milyen a találati aránya a Kerepesi út 78/é-be címzett leveleknek - megnéznék egy ilyen lakcímkártyát is :) Egyébként a lakótelepnek ez a része 1954 és 1956 között épült, klasszikus szocreál stílusban, az egykor.hu-n lehet róla olvasni, és képeket találni, illetve a tényleg nagyon helyes domborművek és egyéb díszek a Köztérképen is megtekinthetők. Feltételezem, hogy ezek a különleges házszámok is ebben az időben születtek. Ha valaki tud még hasonlóan kacifántos számozásról Budapesten, ne habozzon megírni azt nekem.

14_kerepesi_78cs.jpg

A Kerepesi út 78/cs házszámtáblája

Ha már betűjelek, nem hagyhatom ki, hogy meg ne említsem (bár megmutatni nem tudom sajnos), hogy a Ráday és Lónyay utcákban vannak b, j és k betűjelű házszámok. De egy adott házhoz más betűjel nem tartozik, csak ez a három, imígyen például: Ráday utca 31/b, Ráday utca 31/j, Ráday utca 31/k. Ki tudja, miért pont így jelölték ezt a három lépcsőházat, vagyis mit jelentenek a betűk? (megfejtés egy sorral lejjebb).

Azért, mert a 31-es szám egy belső udvarba vezet, ahonnan három lépcsőház nyílik. Az egyik balra (ez a 31/b), a másik jobbra (ez a 31/j), a harmadik középen van, ki sem találnátok: a 31/k. Hasonló típusú ház a Lónyay utcában is található, ugyanezzel a szisztémával jelölve a lépcsőházakat. Zseniális, nem?

Mutatok még egy képet, bizonyítandó, hogy azért ékezetes betűjel másutt is van. Itt azonban inkább arról van szó, hogy, amikor kiejtjük ezeket a betűjeleket, néha "á"-t mondunk, mondjuk így: "harminchárom á". Ezt valaki olyan komolyan vette, hogy rá is festette a XV. Apolló utca 33/a kocsibeállójára:

15_apollo_33a.jpg

Ha tudsz érdekes betűjelzéses címről, írd meg nekem ide: utcabolond kukac gmail pont com

facebook_kovetes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakterek.blog.hu/api/trackback/id/tr948576226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maestro1 2016.05.05. 18:10:03

Off, de Salgótarján vasútállomáson volt régen Á vágány :) Más nem jut eszembe.

maestro1 2016.05.06. 08:21:57

@Utcabolond: Nem, konkréten Á volt kiírva a 70-es, 80-as években, legalábbis apám elmondása szerint (egyébként az A-t mondják Á-nak arrafelé).

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2016.05.06. 08:49:38

@maestro1: Ja... Akkor túl sztereotip vagyok, bennem az 'Á, mint Álámér" maradt meg. De akkor bocsánat :)

Anna Sussoger 2016.05.06. 12:04:50

@Utcabolond: De az dél- és nyugat-dunántúl.

KapitányG 2017.06.10. 06:46:43

@Rátonyi Gábor Tamás: Bizony, bizony! Vászprém, Vászprém :)
süti beállítások módosítása