Budapesti utcanévblog

Utcák, terek

Mi a címe...?

2017. április 13. - Rátonyi G. Tamás

Számos jellegzetes intézmény, épület van Budapesten, amelyeknek a címét soha senkinek nem kellett kiderítenie, a maguk jelentősége okán olyan ismertek, hogy bárki megtalálja őket, nincs szükség arra, hogy utcanevet és házszámot keresgéljünk. Mégis: ki gondolta volna, hogy a Mátyás templomnak, a Nyugati pályaudvarnak vagy a Műjégpályának is van rendes címe utcanévvel és házszámmal? És ki gondolná, hogy a repülőtérnek, a margitszigeti víztoronynak és a Halászbástyának nincs? (Kösz a tippet PG-nek, a Fővárosi blog szerzőjének)

Ezeket a címeket csak érdekességképpen gyűjtöttem egybe, nyilván senki nem akar levelet írni például a Nyugati pályaudvarnak, ám ha valaki a Google-ből idevetődve mégis levélcímet keres, inkább írjon az intézmény honlapján megadott postafiók címre.

01_alagut_1900_fortepan.jpg
Az Alagút bejárata 1900 körül. Vajon már akkor is Lánchíd tér (a Clark Ádám tér neve 1870 és 1912 között) lehetett a címe? (Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.125)

Alagút: I. Clark Ádám tér 1.
Ez valójában a pillanatnyilag elhagyatott hídmesteri lakás (illetve lakások) címe. Műemlékvédelmi okokból a házszámot nem szabad kitenni, ezért talán kevésbé ismert. A cím nyilván csak az alagút egyik bejáratát jelöli, a másikhoz nem találtam illeszkedő címet.

Bosnyák téri piac XIV. Csömöri út 9-11.
Ennek egyetlen érdekessége, hogy bár a Bosnyák térre számos épület van számozva, pont a nevét viselő piac már kívül van azon: a telek a Csömöri útra számozódott.

Budai Parkszínpad (Új) XI. Tas vezér u. 7-11.
A Feneketlen-tó melletti turisztikai és szabadidős központ címeként sok helyen a Kosztolányi Dezső tér szerepel, valójában a Tas vezér utcára van számozva.

Budavári Palota: I. Szent György tér 2.
Igazság szerint ez csak a Magyar Nemzeti Galéria címe, vagyis a palota épületegyüttesének az a szárnya van itt, amit Pestről látunk és általában ezt a látképet a azonosítjuk a várral. Az Országos Széchenyi Könyvtár például már a Szent György tér 4-5-6 címen található. Az épületegyüttes számos bejárata tehát külön címen található, nincs egységes házszáma a várnak.

Citadella: XI. Citadella sétány 5412 hrsz.
Az ott lévő Panoráma Étterem a Citadella sétány 1. címet használja, de az erőd egésze csak ezzel a helyrajzi számmal írható le.

Déli Pályaudvar: I. Krisztina krt. 37/a
Sajnos számomra sem derült ki, hogy mi lehet a Krisztina körút 37/b szám alatt, a Krisztina Plaza nevű irodaház ugyanis már 39-es házszámon fekszik.

Ferihegyi repülőtér lásd: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Halászbástya I.  6532, 6533, 14217 hrsz
A Halászbástyának annak ellenére nincs címe, hogy több közület is található benne: a Halászbástya étterem és a Szent Mihály kápolna. Általában jellemző, hogy a szobroknak, emlékműveknek nincs utca, házszám szintű címük akkor sem, ha olyan nagyok, hogy beléjük lehet menni, vagy van bennük valamilyen szolgáltató egység (lásd pl. Erzsébet kilátó, vagy a Nemzeti Színház melletti Zikkurat). A Halászbástya olyan hatalmas, hogy több helyrajzi számmal jelölt ingatlanon terpeszkedik. Az étterem saját honlapján az  Északi Híradástorony címet adja meg, a kápolna - ami inkább csak emlékhelye a középkori kápolnának - cím nélküli. A fenti három helyrajzi számból a 6533-as illik a Halászbástyára leginkább, a 6532 valójában a Mátyás-templom, a 14217 pedig a Várhegy oldalán húzódó park.

Keleti pályaudvar: VIII. Kerepesi út 2-4. (a pályaudvaron belüli üzletek a VIII. Baross tér 9-11. címet adják meg)

Lehel téri templom XIII. Lehel tér 1.
Engem mindig érdekelt hova van számozva az, ami egy tér kellős közepén van. Főleg, ha a teret két kerület (VI. és XIII.) határvonala választja ketté. Nos, az Árpád-házi Szent Margit templom (merthogy ez a hivatalos neve) szép példáját adja annak, hogy egy tér számozása annak közepén kezdődik.

Lipót Garázs lásd: Szabadság téri mélygarázs

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér: XVIII.
A repülőtérnek nincs címe, weboldaluk csak annyit ír: 1185 Budapest. Megnéztem azonban a légiforgalmi irányítást végző Hungarocontrol címét: ők a XVIII. Igló u. 33-35-öt adták meg. Ez a repülőtér egyik oldalbejárata, tehát nem azonos az utasforgalmi épületekkel. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója érdeklődésemre jelezte, hogy több porta (tehát bejárat) létezik, és a létesítmény területén több vállalat is található, így például maga a Budapest Airport, a Lufthnasa Technik, a Malév Ground Handling stb. Ezeknek sem adnak meg önálló címet, portamegjelölés nélkül is célbaérnek a levelek. Ugyanígy nincs utca, házszám szintű címük a repülőtéren található üzleteknek sem (újságos, BKK ügyfélszolgálat stb.), mindegyik csak annyit tüntet fel, hogy a repülőtér melyik termináljában található az üzlethelyiség. Itt jegyzem meg, hogy a ferihegyi repülőtér továbbra is pontos megnevezése a területnek, hiszen Ferihegy nevű városrész csak egy van Budapesten, és attól, hogy az intézmény felvette Liszt Ferenc nevét, még topográfiailag ugyanott található. Más kérdés, hogy így leírva - ferihegyi repülőtér - már nem tulajdonnév, és nem is derül ki belőle, hogy az 1-es, 2A vagy 2B terminálról van-e szó.

Margitszigeti víztorony: XIII. 23800/3 hrsz (mióta elkezdtem gyűjteni ezeket a címeket, a Margitsziget kerületen kívüli városrész lett, közvetlenül a főváros alá tartozik, tehát a címe is valami ilyesmi lehet: Budapest, 23800/3 hrsz, vagyis a kerületjelzés eltűnt)

Mátyás templom: I. Szentháromság tér 2.

Műcsarnok: XIV. Dózsa György út 37.
Kis leírás olvasható a Szépművészeti Múzeum címénél.

Nyugati pályaudvar: VI. Teréz krt. 55.

Országház: V. Kossuth Lajos tér 1-3.

Petőfi Csarnok: XIV. Zichy Mihály út 14.
A címgyűjtés óta lebontották az épületet, így már csak az üres teleknek marad címe.

Planetárium: X. Népliget 38442/10 hrsz.
Ennek az intézménynek is dukálna rendes cím (nem mintha nem lehetne megtalálni anélkül), hiszen számos sétány veszi körül: a Hell Miksa, az Ifjúsági és a Hazlinszky Frigyes - bármelyikhez igazítva kaphatna házszámot.

Rákos vasútállomás: X. Jászberényi út 90-92. Kevésbé ismert állomásunk, de igen nagy kiterjedésű. Érdekesség, hogy lényegében a Rákos vasútállomástól a Jászberényi úti felüljáróig (kb. 4 buszmegállónyi hosszúságú útszakasz) minden 92-re van számozva.

Rákospalota-Újpest vasútállomás: XV. Szilágyi utca 9.
A legrégebbi budapesti állomásépületről kevesen tudják, hogy Újpesthez vagy Rákospalotához tartozik-e. Nos, a helyes megoldás: a XV. kerületé, vagyis Rákospalotához. Ám a csavar a történetben, hogy az irányítószáma: 1041, vagyis újpesti kézbesítési körzetbe esik. Tudtok más intézményről, aminek a közigazgatási hovatartozása eltér az irányítószámtól?

05_szabadsag_ter_melygarazs.jpg
A Lipót Garázs bejárata és a kávézó. (forrás: Kocsmablog)

Szabadság téri mélygarázs (Lipót Garázs) V. Szabadság tér 24747/1 hrsz
Egy érdekes problémára mutat rá, hogy a belváros közepén egy épületnek csak helyrajzi számos cím jutott. Azt a lista végén írt összegzésben elolvashatjátok, hogy a föld alatti létesítményeknek általában nincs házszámos címük, de a mélygarázsnak van felszíni bejárata a tér parkosított részének a közepén, ami egybeépült egy kávézóval. A Lehel téri templomnál írtam, hogy tereknél az 1-es számot oda szokás kiadni, ahol a legközelebb van a tér közepéhez. Ugyanakkor a Szabadság téren az 1-es számot már kiadták, hiszen magát a teret 1897-ben kezdték tervszerűen kiépíteni, elnevezését 1900-ban kapta, amikor még semmilyen föld alatti létesítmény nem volt. Igaz ugyan, hogy az 1-es szám valójában egy olyan épület, ami a Nádor utca 23-ra van számozva, de mint házszám már foglalt. A tér legmagasabb házszáma a 17. a Tőzsdepalotáé (volt MTV-székházé). Ezért a tér közepére, a parkba épített létesítményeknek már nem jutott házszám, csak a park helyrajzi száma.

Szépművészeti Múzeum: VI. Dózsa György út 39-41.
Ebben az az érdekes, hogy szerintem mindenki rávágná, hogy biztos ez a Hősök tere 1., a Műcsarnok pedig a Hősök tere 2. De nem, mindkét intézmény a Dózsa György útról számozódik. Sőt, a szépművészeti alternatív címe (lényegében a hátsó bejáraté): XIV. Gundel Károly út 1-3.

Vajdahunyad vára: XIV. Városliget
Még ki lehet egészíteni egy helyrajzi számmal: 29732/1, de az az igazság, hogy a Városliget kétharmada egy helyrajzi számon fekszik, így számos más ligeti intézménynek is ez a "címe". Lehetne rendes utcanév szerinti címe is a várnak, mert a Kós Károly sétányról az épületegyütteshez vezető híddal is ellátott utcácskát Vajdahunyad sétánynak nevezik, tehát ez lehetne az 1. szám. Maga a vár zömét birtokló Magyar Mezőgazdasági Múzeum is utca- és házszámjelölés mentes. Érdeklődtem ugyan a múzeumnál, hogy van-e pontosabb címük, azonban a megkeresésemre nem válaszoltak.

Városligeti Műjégpálya: XIV. Olof Palme sétány 5.


Érdekesség, hogy az aluljárókban található üzleteknek és más létesítményeknek (nyilvános vécé, telefonfülke stb.) nincs házszámszintű címük, csak az aluljáró körülbelüli megnevezése olvasható. Így például Nyugati téri aluljáró és a Nyugati pályaudvari aluljáró, ugyanaz, de a Ferenciek tere gyalogos aluljáró és a Ferenciek tere közúti aluljáró - amíg be nem temették az utóbbit - két különböző műtárgy volt. Sőt, ahogy egy önkormányzati gyűjtésből kiderül, az aluljáróknak helyrajzi számuk sincs.

13_rakos_patak_mapio.jpg
Ezen a Képen a Rákos-patak látható a Béke utca felől. A híd a Jász utcát köti össze. Jobbkézre a Tahi utca húzódik, melynek a páros oldala a Rákos-patak túloldalára, vagyis a nézet szerinti bal oldalra esik (itt éppen a 78-80 található). A fénykép készítője a Béke utca 59. és 61. sz. közötti hídon áll, a Rákos-patak pedig itt a 26397/2 helyrajzi számú telken fekszik. (a kép a Mapio oldaláról származik, de nincs odaírva ki készítette)

A természeti területek, vagyis erdők, patakok is telkeken fekszenek, így legalábbis helyrajzi számuk van. Példának okáért a Rákos-patak több, a patakkal és a partfaléval megegyező szélességű, de a keresztező utcákhoz, közlekedési műtárgyakhoz igazított hosszúságú telekből áll, például az egyik szakasz a 26126/2 hrsz telken csordogál. A földügyi nyilvántartásokban ezeknek a telkeknek "kivett patak" a nevük. Ennek ismeretében ha nagyon erőltetjük, akár címet is lehetne kreálni, hiszen minden telek több közterületre fekszik fel - a fenti 26126/2 helyrajzi szám lehetne például a XIII. Váci út 111. Az igazság azonban az, hogy hacsak nincs valamilyen épület a telken, azokat átugorják a házszámozással. De van olyan erdősávunk, amelyiket több utca is átszel, így több telken terül el az erdő, amelyeket ráadásul körül is kerítettek. Még kapu is van a kerítésen, kézenfekvőnek tűnik, hogy egy házszámot adjunk az erdőnek (pl. XV. Bogáncs utca 4.), ez azonban erőltetett, hiszen az utca számozása az erdő telkét egyszerűen átugorja, vagyis ugyanaz a házszám jelentheti egy szomszédos telek címét is.

Aki még további érdekes címekre vadászna, érdemes az intézmény (létesítmény) honlapján körülnéznie. Ha műemlékről van szó, a muemlekem.hu közöl házszám vagy helyrajzi szám szintű címeket. A fővárosi szabályozási keretterv digitális térképe mutat házszámokat egészen vad helyeken is, illetve minden kerületben létezik szabályozási terv, ahol elég pontos helyrajziszámos házszámos térképeken láthatók a különböző építmények. Ezek a térképek hosszas keresgélés után az adott kerület honlapjáról általában letölthetők.

Azonban a témát erőltetni nem érdemes, hiszen semmi szükség arra, hogy például egy felüljárónak saját utcaneves, házszámos címe legyen, tehát a legtöbb esetben legfeljebb egy nem túl izgalmas helyrajzi szám lesz a keresgélés végeredménye. Akit még érdekelnek a különleges helyen fekvő lakások, érdemes elolvasni a HVG Akiket a postás nem talál meg című cikkét

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakterek.blog.hu/api/trackback/id/tr967519230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziu9 2017.04.15. 08:20:50

A kelenföldi BKK ügyfélközpont az új aluljáróban, a nyugtán Etele tér 0. címen szerepel. Most kíváncsiságból rákerestem a címre, és egy bankautomatához adja meg ugyanezt, mely azonban az aluljáró másik végén, a Volán-pályaudvaron található. Annak a címe pedig Somogyi út 35.

A főleg vendéglátóipari egységként működő dunai állóhajóknak (pl. A38, Spoon) van címük?

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2017.04.17. 11:59:18

@Ziu9: Nagyon érdekes felvetés a hajók ügye: szerintem Mo-on nincs olyan kultúrája, hogy gördülékenyen "kapjanak" címet, ezért igazodnak a part(ment)i legközelebbi címekhez. Az A38 azt írja magáról, hogy "Petőfi híd, budai hídfő", a Spoon pedig, hogy "Vigadó tér 3. kikötő". Ebből úgy tűnik, ha a kikötő egy állandó valami, akkor annak a címét adják meg a hajók. Ha nincs "állandó" kikötő, akkor csak belövik magukat a legésszerűbb azonosítási ponthoz.
Jó kérdés volt, kösz!

Albu 2017.05.06. 16:48:31

„a közigazgatási hovatartozása eltér az irányítószámtól”
Na igen, sosem értem, akik a lakcímemet kérik, de nem akarnak levelet küldeni nekem, miért kérik el a postai irányítószámom. : )

Jótanács az olvasóknak: címeket ne (csak) a Guglin keressünk! Én kishíján egy autópálya mellett parkban aludtam, mert a vágtapolcai Cirill és Metód utcai (mint nálunk a Petőfi) szállást bejelölte a zsolnai ugyanilyen nevű utcára. Ennyit az agyonmarketingelt adathalász rendszerről (nyugi, én is használom, csak ésszel).

Ha egy terület hivatalos címét keressük, tényleg Kaliforniából akarjuk megkapni?! :D

Itt egy oldal, ami mögött magyar ,mérnökök állhatnak, és tapasztalatom szerint kevésbé interpolálnak random házszámokat ide-oda: utvonalterv.hu/handler.ashx
süti beállítások módosítása