Budapesti utcanévblog

Utcák, terek

Egy rosszemlékű átnevezés háttere, avagy az utcanév mint alku

2015. június 11. - Rátonyi G. Tamás

Tulajdonképpen még 2011-2012-ben történt ez az utcaátnevezés, de egyfelől az előzmények akkoriban nem kaptak különösebb publicitást, másfelől én a mai napig nem tértem napirendre az ügy fölött - ha úgy tetszik, még mindig piszkálja a csőröm. Arról van szó, hogy a XV. kerületben a Dembinszky utcát 2012-ben átkeresztelték Wysockira úgy, hogy a helyi képviselők a legkevésbé sem támogatták ezt, azonban Tarlós István kegyeit és jóindulatát kereső gesztusként kényszerűségből mégis beleegyeztek, Tarlós ezt utóbb úgy interpretálta, hogy maga a képviselőtestület javasolta a névváltoztatást.

Rákospalotán volt egy utca, amit Dembinszkyről neveztek el még az 1910-es években. Maga az utca valamikor a XIX. század végén, Rákospalota Újfalu nevű városrészének rohamos fejlődésekor épült ki. Az ott működő Dozzi szalámigyár - a későbbi bőrgyár - épületét például 1908-10 körül húzták fel ott. Nevet az utcanévlexikon szerint csak 1922-ben, ám korabeli telefonkönyek szerint már 1912-ben kapott. Azon kevés palotai utcák egyike, amelyik megúszta az átkeresztelési hullámokat az '50-es években és a rendszerváltáskor is, de nem úszta meg Tarlós István főpolgármesterségét. Tulajdonképpen névadása 100. évfordulóján vették el születéskori elnevezését.

15_dembinszky_vargai.jpg
A rákospalotai Dembinszky utca talán az 1920-as évekből. Az utca bal oldalán leghátul a Dozzi szalámigyár, a víztorony pedig az Istvántelki Főműhelyhez tartozik (Varga István gyűjtéséből)

Dembinszky utcából Budapesten három van, azaz csak volt: a legismertebb bizonyára a VII. kerületi Csikágóban. Van még egy a XVIII. kerületi Liptáktelepen és volt a ez harmadik, XV. kerületi (1954-ig a XVII. kerületi Rákoscsabán is volt egy hasonnevű közterület, amit akkor Öntöző utcára neveztek át). Dembinszkynek egyébként nincs kötődése Rákospalotához - ahogy bizonyára a VII., XVII. és a XVIII. kerületekhez sem -, országos hírneve, ismertsége, a szabadságharc iránti elkötelezettsége miatt tisztelték meg utcanévvel először 1899-ben a VII. kerületben, majd Rákoscsabán az 1900-as években, 1910 körül Rákospalotán és tíz évre rá a mai Liptáktelepen (XVIII.).

Dembinszky Henrik (lengyelül: Henryk Dembiński) lengyel születésű katonatiszt volt, részt vett az 1830-31-es lengyel szabadságharcban, 1849-ben Kossuth felkérésére vállalta el a honvédség vezetését, azonban ő nem a támadásai hanem a sikeres visszavonulásai okán lett híres - vagyis jól védekezett, de nem volt jó támadó katona. Végül aztán ellentmondásos manőverei miatt a szabadságharc hónapjaiban leváltották majd ismét kinevezték, később ő maga mondott le, utóbb pedig visszavonta a lemondását. Hadvezéri, hadseregparancsnoki működése máig vitatott. A szabadságharc bukása után Párizsba menekült és ott is hunyt el 1864-ben.

(forrás: Wikipédia)

Nem kétséges, hogy mindketten - Dembinszky és Wysocki - megérdemelnek utcanevet a fővárosban. Nézzük azonban, hogy mi történt ezzel az utcával!

A XV. kerületi Dembinszky utca nevének megváltoztatását a főváros kezdeményezte még 2011-ben. Egy helyi közgyűlési jegyzőkönyv szerint Tarlós lengyelbarátsága okán tett ígéretet kellett beváltani, így a főváros véleményt kért a kerülettől. Először három XV. kerületi önkormányzati bizottság vitatta meg az utca átnevezésének kérdését, mindhárom ellenezte (ebből kettő egyhangúan, tartózkodás nélkül). Mindhárom bizottság jegyzőkönyvei szerint az alábbi érvek hangzottak el: az utcában sok vállalkozás van bejegyezve, egy címváltozás átvezetése a cégbíróságon 50 ezer forint, továbbá sok a lakó is az utcában, nekik mind intézniük kell az utcanévváltozást a szolgáltatóknál, okmányokat cserélni stb. De elhangzott az is, hogy megszokott utcanévről van szó, és talán más közterületet kellene elnevezni Wysockiról (Wysocki érdemeit soha nem vitatta senki, a probléma az volt, hogy miért épp ezt az utcát akarják átkeresztelni).

Józef Wysocki, vagyis Wysocki József szintén lengyel származású honvédtábornok volt, Dembinszky leváltása után egy ideig az észak-magyarországi hadsereg parancsnokaként vezette a honvédseregeket. Őrnagyként lépett be a honvédséghez, majd helytállásáért és bátorságáért többször előléptették, honvédtábornokként menekült el Magyarországról, és ő volt a parancsnoka annak a csapatnak is, amely elkísérte törökországi emigrációba a szabadságharc katonai és politikai vezetőit. Ő is Párizsba került, és nagy nyomorban, segélyeken tengődve hunyt el ugyanabban az évben, mint Dembinszky. Budapesten eddig utcaneve nem volt, de szobra 1976 óta van.

(forrás: Wikipédia)

A kerületi közgyűlés már úgy ült le megvitatni a kérdést, hogy megvolt a három bizottsági nem szavazat. A képviselőtestületi ülésen egyértelműen érződött, hogy ez a javaslat el fog bukni, vagyis nem szavazzák meg az átnevezést. Az aljegyző jelezte, hogy a főváros részéről az az indoklás, hogy "nagyon sok ugyanilyen elnevezésű utca van a főváros más kerületeiben is". Ezzel szemben - mint írtam - mindössze két másik ugyanilyen nevű utca volt ekkor Budapesten. Egy képviselő felemlítette, hogy ha a Rákosi-rendszernek megfelelt a Dembinszky utca, akkor most nem érti miért van szükség az átkeresztelésre? A változtatást támogató oldal belement történelmi értékelésbe, miszerint Dembinszky hátráló, megalkuvó stratégiát követett, míg Wysocki épp ellenkezőleg, sikeres támadásai okán vált híressé - mintegy indokolva a névváltoztatás szükségességét.

A kerület akkori polgármestere világította meg a kényszerhelyzetet. Mint mondta: a kerületnek számos olyan törekvése van, amiben a főpolgármester jóindulatára nagyon nagy szükség van, javasolja, hogy fogadják el a javaslatot. Nem részletezte mi, vagy mik ezek a jóindulatra számot tartó törekvések, lehetséges, hogy akkoriban metróépítés folytatására vagy az újpalotai kulturális központ felépítésére gondolt (mint ismeretes a metróból már nem lesz semmi, és a lakótelepi kultúrpalota építése sem kezdődött el). Javasolta, hogy a határozatban emlékeztessék a fővárost, hogy 62 gazdasági társaság van bejegyezve az utcában, melyeknek jelentős, összességében többmilliós kiadást jelent az utcanév megváltoztatása, de magát az utcanévváltoztatást támogassák.

15_wysocki.jpgMai (pontosabban 2013-as) kép az utcáról. Ez a buszmegálló egyébként szerepelt a 78-as körzet című '80-as évekbeli filmsorozatban is.

Ekkor az egyik, korábban támogatóan hozzáálló képviselő visszavonta az egyetértését, sőt érveket kezdett sorolni, hogy miért ne változtassák meg az utca nevét, melyben új elem volt - vagyis most először hangzott el -, hogy az utca az 1910-as évek óta őrzi a nevét. Kérte, hogy ha muszáj is támogatniuk a névváltoztatást, ezek az érvek is kerüljenek a határozatba. A polgármester óvatosabb megfogalmazásra intette a testületet, mint mondta: tudomásulvételről szóljon a határozat, és emlékeztetőül fűzzék hozzá, hogy sokaknak okoz hátrányt az elnevezés. 11 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el a határozatot, ami a tudomásulvétel mellett kéri a közgyűlést, hogy fontolja meg az átnevezést.

 A fővárosi közgyűlés egy "csomagban" tárgyalta kilenc fővárosi közterület át- vagy elnevezését. A vitában Tarlós egy képviselői tiltakozásra adott válaszában úgy állította be, mintha kivétel nélkül mindegyik a kerületek javaslata lett volna, holott erről a XV. kerület esetében szó sem volt. Az viszont kétségtelen, hogy miután a kerület a főpolgármester későbbi jóindulatára számítva nem egy határozott nemmel, hanem egy tartózkodó tudomásulvétellel foglalta össze álláspontját, kiegészítve egy "kérjük fontolják meg" kezdetű alig hallható sóhajjal, a közgyűlés végül 20 igen és 3 nem szavazattal az utcanévváltoztatást jóváhagyta. 2011. december 14-től a térképeken a rákospalotai Dembinszky helyett Wysocki szerepel utcanévként (egyébként a gyakorlatban néhány héttel később, már 2012-ben történt a névváltozás).

Mi a bosszantó az egészben? Az, hogy még ma is úgy működik egy utcanév megváltoztatása, hogy valahol, valaki rábök a térképre: ez kell nekem. Nincs társadalmi egyeztetés, párbeszéd, a történetben egyetlen muzeológus, helytörténész, vagy bármilyen más szakember, vagy uram bocsá' egy ott lakó, vagy ott vállalkozó neve, véleménye nem bukkan fel. Az ott lakókat, és azt a 62 vállalkozást (melyek egy része egyszemélyes kis cég), a kutya nem kérdezte meg. Majd ez a szerencsétlen utcanév politikai alkuk tárgyává lesz úgy, hogy a beáldozásáért tett engedmények, "a főpolgármester jóindulata" még csak nem is körvonalazódik. Majd a végjátékban az egész történetet úgy állítják be, mintha az "áldozatok", vagyis a XV. kerületiek kérték volna az átnevezést. Hát a történelmi hitelesség kedvéért jelzem: nem így volt.

Források:

  • A XV. kerületi Közoktatási, közművelődési, egészségügyi és sport bizottság 2011. XI. 16-i ülése (4. oldaltól)
  • A XV. kerületi Pénzügyi és jogi bizottság 2011. XI. 16-i ülése (8. oldaltól)
  • A XV. kerületi településfejlesztési (stb.) bizottság 2011. XI. 14-i ülése (6. oldaltól)
  • A XV. kerületi önkormányzat képviselőtestületének ülése 2011. XI. 16-án (33. oldal)
  • A fővárosi közgyűlés ülésének jegyzőkönyvrészlete csak a kérdéses utcaelnevezésekkel kapcsolatos hozzászólásokkal 2011. XII. 14-én

A Dembinszky-Wysocki utcákkal foglalkozott a zseniális nyest.hu is!

A bejegyzés trackback címe:

https://utcakterek.blog.hu/api/trackback/id/tr557449892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.11. 20:53:20

Tarlós elvtárs rengeteg kárt okozott már a fővárosnak, ideje lenne önkritikát gyakorolnia és lemondanania.
Persze nem fog, mivel képtelen az önkritikára.
Szimplán egy tahó.
Mibe került az adófizetőknek csak ez az elmebaja, hogy átnevezni, megváltoztatnii mindent, amit csak lehet?

Blogger Géza 2015.06.11. 22:13:40

@pythonozok: Elvtárs az te vagy. Amúgy meg mindenhol neveznek el/át időnként köztereket, röhejes azzal érvelni, hogy az ottani cégeknek ez micsoda HATALMAS plusz költség... Szarrágás a köbön. Tényleg aránytalan, hogy Dembinszkyről ennyi közterület volt elnevezve, Wysockiról meg egy sem. Ez most - helyesen - korrigálásra került.

ember100 2015.06.11. 22:58:51

@Blogger Géza:
Helló !

Remélem ezeket pénzért írod , mert ennyire gyökér magadtól nem lehetsz !
Akkor kezdjük az elején , most kaphatnál 1000 korbácsütést mert valahol a világban bloggolásért ez jár :)
Adj 50.000 ft nekem , nem is olyan sok , Te írtad !
Sok egy ekkora városban 3 Dembinszky utca , mert Wysocki 1 sincs , ez érvnek röhely
még sok száz ember van akinek nincs utcája budapesten !
Ja ha meg már erről beszélünk pl. egy kisvirág , fűzfa ... utcát is át lehetett volna nevezni.
Ez szimpla basztatása volt az embereknek , ráadásul egy pofon a lengyel magyar barátságna, mert ettől nem lett több lengyel kötődésű utca , csak átnevezés.
Bunkó egy tpistike !!!

Blogger Géza 2015.06.11. 23:02:43

@ember100: Akkor meg az ottaniak nyavalyognának, és te is ugyanúgy írnád a hülyeségeidet, mint most.

Vili Doli 2015.06.11. 23:17:47

És a Köztársaság teret miért kellett átnevezni?
Jó, felőlem II. János Pál pápáról elnevezhetnek közterületet, de miért pont azt a belvárosi hatalmas teret, ami a népköztársaság idejét is átvészelte Köztársaságként?!
Mi volt a baj a Köztársasággal?
A tér nem a régi nevét kapta vissza, az új elnevezés kétszer annyi hosszú szó. Mire jó ez?

halaloszto 2015.06.12. 00:12:26

nem lehetne itt is csinálni olyan funkciót, hogy egy nikket ignoréra lehessen tenni? kénytelen lennének az ilyen blogger gézák hetente új nikket regelni, megdolgoznának a pénzükért legalább.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.12. 05:13:57

@Blogger Géza: fideSS fartúró elvtárs! Csak a Moszkva tér, csak a BKV-nak többmilliós kiadás volt, ha kehet ginni a híreknek.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.12. 05:15:39

@Vili Doli: már nem vagyunk köztársaság. Csak Magyarország, ami a fideSS maffiabirodalom szinonimája.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.12. 05:21:08

@Blogger Géza: mondd kicsi gyökér, a pártközpontban neked nem mesélték el, hogy egy ilyen átnevezésnek milyen vonzatai vannak? Táblacserék, iratok(lakcím kártya nem tudom, kötelezően cserélendő-e), bélyegzők az adott utcában működő cégeknél névjegyek stb. stb. stb.
Egy-egy cégnek és személynek talán nem nagy tétel, de összesítve...

Segna 2015.06.12. 09:15:49

Csak a költségekhez;
cég: bélyegző csere, 3500/4500FT/db. (csak a gumit vagy a házat is cseréled) székhely/telephely változás bejelentés cégbíróságon 15000+3000Ft fejléc átterveztetése (ha kötött a használata alaphangon 20-25000Ft ha csak ezt módosíttatod a korábban tervező céggel) postai bejelentés, meghatalmazások átírása, céges gépjárművek átíratása, buszok teherautók esetében ez sem 500Ft/darab, bejelentés a NAV-nak, KSH-nak, felügyeleti szervednek, (ajánlott tértis levél 500Ft/db. ) levél MINDEN partnerednek a névváltozásról... csak ami most hirtelen eszembe jut.
Tegyük fel nem a Pick szalámigyárról van szó, hanem mondjuk egy magánvállalkozóról, nem arányosan kisebb a kiadás, mert pl. a cégbíróság darabra megy, nem árbevételre, a NAV stb. bejelentés ugyanannyi stb.
Magánember esetében MINDEN irat kicserélése (nem számítva az utánajárást, a kényszerűen kért/erre elpocsékolt szabadságot) alaphangon 20-30eFt. Ha meg sürgős...
Ami a "több ugyanolyan utca is van a városban, ami zavaró" kérdést illeti; a XXI. sz-ban az appok és gugli térképek világában nem gondolnám, hogy ez indok lehet. ne a leghülyébbekre optimalizáljuk már a világot!
KÉRDÉS! Nem lehetne ezeket a költségeket benyújtani a főpolgármesteri Hivatalnak, mint kezdeményezőnek? Ugyan kedves Tarlós Pityu - mint BG fizetett sny is írta NEM SOK PÉNZ ÉS CSAK SZARRÁGÁS - MAGÁNPÉNZBŐL, mint azt a hobbikat szokás, FINANSZÍROZD MÁR MEG!
Kíváncsi lennék mennyit lohadna az átkeresztelési buzgalma.

nemszólokmégegyszer 2015.06.12. 11:38:18

@Blogger Géza: Magyarország álomformája rántott hús és nem Köztársaság. Miért van még Szabadsajtó útja és Alkotmány utza, mikor már az sincs?

Blogger Géza 2015.06.12. 12:01:51

@nemszólokmégegyszer:

A tekintélyes kutatóintézet Magyarország a médiában 2010–2014 – Kritikai észrevételek a sajtótudósítások kapcsán című kutatásának zárójelentése szerint a tudósításokból kibontakozó torz képet a német politikai közélet egyre inkább magáévá teszi, holott „Magyarország továbbra is egy szabad és demokratikus jogállam, amelyben a sajtó nem szenved cenzúrától, az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége adott, az Orbán-kormány pedig nem támogatja az antiszemitizmust.”

www.napigazdasag.hu/cikk/46389/

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.12. 12:40:45

@Blogger Géza: idézet a Hírcsárda blogból. Kb. annyira lehet komolyan venni. Tudod kicsi fideSS bérenc, nem megy ez neked.

Blogger Géza 2015.06.12. 23:17:33

@ember100: Igen, szopatlak titeket. ): És egész jól megy. :)

Albu 2017.05.30. 19:50:12

A pápatér átvészelte Köztársaságként a népköztársaságot? : D Ó, de cuki! Igaz, a többi hozzászólás ennél szánalmasabb. Meg mondjuk annak a térnek volt korábbi neve. De így be lehet mondani, hogy első megállónk a második János Pál pápa tér. : )

A szokott módon kiváló és alapos cikkhez: az egészben az a legviccesebb (ha az egyre dilisebb öregúrtól eltekintek), hogy egy lengyelt cseréltek egy lengyelre, lengyelpártiság miatt. : )

Rátonyi G. Tamás · http://utcakterek.blog.hu/ 2017.05.30. 21:21:52

@Albu: Kösz szépen az elismerő szavakat :)

Az utcanévhez: a mai napig nem tudják kiejteni a palotaiak, és nem is tudják ki kicsoda (mármint persze csak azok, akikkel beszéltem). Ha megkérdeznek, magam is csak annyit morgok, hogy egy lengyel származású '48-as hős honvédtábornok neve helyett egy lengyel származású '48-as hős honvédtábornok nevét kell megismerniük...
süti beállítások módosítása